sluiten
De webbrowser die u gebruik kan deze website niet optimaal weergeven. We adviseren u om over te stappen op een van onderstaande browsers.

Internet Explorer 8
Firefox
Chrome
Safari

Tussen de 400 en 1600 Polen zouden er in Parc Patersven, Zundert verblijven. De meeste Polen wonen er tijdelijk -soms met 10 man in een 4 persoonshuisje- en werken als laaggeschoolde arbeidsmigrant in de omgeving. Veel Nederlandse bewoners vinden het maar niets en klagen over de drank- en geluidsoverlast en gevaarlijke rijstijl van hun Poolse buren. Maar ook de Nederlandse bewoners overtreden de wet: zij mogen hier officieel niet permanent wonen. Voor de bewoners - de meeste zijn pensionados- is het park een goedkope plek om rustig van hun oude dag te genieten. ga verder

Type huisjes

Bungalows, finnhouses, chalets, sta-caravans

Oppervlakte

30 ha

Status

privé-terrein

Faciliteiten

Geen

Officiële website

www.patersven.nl

Locatie

51°26'2" E 4°37'20" N

Ontstaan

1960 (sinds 1995 Parc Patersven)
 

Aantal kavels

494 kavels - 52 eigenaren
 

Eigendom

Gemeente Zundert - WOM
 

Tijdelijke bewoning

Gedoogd

Exotic Green
uw partner in
uitzendkrachten
sluiten

Exotic Green, uw partner voor gemotiveerde uitzendkrachten.
Exotic Green is een van de grootste werkgevers op het gebied van uitzenden en detacheren van met name Poolse uitzendkrachten in Nederland.
Door de jarenlange ervaring met uitzendwerk in verschillende vakgebieden is Exotic Green uitgegroeid tot partner bij vele bedrijven, waarbij dagelijks ongeveer 1000 werknemers een topprestatie leveren.

sluiten

Wernhout (Zundert)

This page can not be displayed correctly!
You haven't the right version of Flash on your pc.
Download here the most recent version of Adobe Flash Player.

Polen en pensionado's

Genieten van de oude dag vs. lange dagen fysieke arbeid. Kijk hier hoe Pensionado's en Polen met (of naast) elkaar proberen te leven.


Camera, montage, regie: Eefje Blankevoort en Sara Kolster
Polen & pensionado's
Gedoogbeleid
Ria Mertens
Kavel 56
Peter
Kavel 34
Lukas
Jan
Polen en
pensionado's
sluiten

Tekst: Eefje Blankevoort

Fotografie: Suzanne Valkenburg


‘Een oase van rust en natuur voor de gezegende, die dit thuis kan noemen.’ Tegen de grens met België ligt Parc Patersven verscholen tussen uitgestrekte landbouwgronden. Over de toegangsweg rijden knalgele autootjes van uitzendbureau Exotic Green in en uit.


Aan de smalle wegen van het recreatiepark staan geen uniforme huisjes zoals in de grote ketenparken, maar een potpourri aan bouwstijlen: luxueuze stacaravans, uit natuursteen opgetrokken bungalows, villa’s met rietendaken. Parc Patersven was de droom van elke toekomstige huiseigenaar: een betaalbaar huisje naar eigen ontwerp, op privé grond, in de vrije natuur. Inmiddels is het park, ooit het domein van mediterende paters, verworden tot een broeinest van problemen. Ruzies tussen eigenaren en beheerder, arbeidsmigranten en Nederlandse bewoners, gesteggel over permanente bewoning en de plannen om van het park een woonkern van de gemeente Zundert te maken, zetten het park onder hoogspanning.


‘Zie je dat? Overal hondenstront in de tuin.’ Peter ijsbeert door zijn voortuin op en neer, langs een groot Te Koop bord. ‘Het is hier een verloederde bende, en niemand die er iets aan doet.’ Ooit als recreatievijver opgezet door de paters, veranderde Patersven eind jaren negentig in een bungalowpark. Peter was in 1998 een van de eerste die een kavel kocht. De eerste jaren pendelen hij en zijn vrouw tussen hun vaste woonadres in Vlaardingen en hun ruimopgezette vakantiewoning. Toen Peter in 2000 in de WAO kwam verhuisden ze voorgoed naar Patersven. Nu wil Peter zo snel mogelijk weg.


‘Sinds een paar jaar zit het hier vol met Polen,’vertelt Peter en rolt nog een shagje. ‘Het is een verschrikking om daar tussen te zitten hoor, die trekken zich nergens wat van aan. We hebben de televisie erbij gehaald, de politiek, maar niemand doet iets. Het is gewoon een vrijstaat hier: drugs, drank, geluidsoverlast, hard rijden, het is niet te filmen. En de politie doet niets, want het is privéterrein.’


De grote boosdoener volgens Peter: bedrijven zoals Flex-in en Exotic Green, uitzendbureaus die hun werknemers uit Polen en Roemenië in de omgeving inzetten en op Patersven huisvesten. Peter neemt een diepe haal van zijn shagje. ‘Terroristen zijn het, met zijn tienen in een huisje, wagens die af en aanrijden, keiharde muziek. Die bedrijven interesseert het geen ene moer, en de beheerder doet er ook niets aan. Ze zien hier allemaal dollartekens. Ja toch?’


Polen en Pensionados, het blijkt een slechte combinatie. Het overgrote deel van de Nederlandse bewoners hoopte hier in alle rust van de oude dag te kunnen genieten. Voor de pensionados was een vrijstaand huis in dorp of stad onbereikbaar, op Patersven konden zij zich voor het eerst huiseigenaar noemen. Permanente bewoning op het park is officieel verboden, maar niemand die het controleerde. ‘De gemeente heeft nog weleens controles uitgevoerd, maar dat kostte tienduizenden euro’s. Als je wilt bewijzen dat iemand hier permanent woont moet je dag en nacht controleren, dat is niet te doen,’ vertelt Jan, net als Peter permanent woonachtig op het park. ‘Ja, en toen heeft de gemeente het maar gedoogd.’


Niet alleen op Patersven, ook in andere recreatieparken in Nederland woedt al jaren een strijd over permanente bewoning van recreatiewoningen. Om tot een oplossing te komen kwam de minister van VROM in oktober 2003 met een beleidsbrief waarmin de mogelijkheden voor het legaliseren van permanente bewoning (eenmalig) werden verruimd. Eind 2004 koos de gemeente Zundert voor legalisering. Patersven werd daarmee een pilot project van VROM.


Een recreatiepark in een woonkern veranderen bleek echter niet zo eenvoudig. Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, de infrastructuur moet op de schop, woningen moeten aan andere voorwaarden voldoen. Provincie, gemeente, beheerder en bewoners kwamen wederom met elkaar in de knoop.


Maar zomer 2009 lijkt er dan eindelijk een doorbraak in de impasse te komen. De eigenaren zijn het bijna unaniem met elkaar eens: per 1 september zal WOM (de Wijk Ontwikkelings Maatschappij) het recreatiepark klaarstomen voor de transformatie naar een reguliere woonwijk. Eerste missie: het herstellen van de orde en veiligheid.


Maar voor Peter heeft het allemaal lang genoeg geduurd. Zodra de koop gesloten is gaat hij terug naar Vlaardingen. ‘Er wordt al jaren over gepraat, maar zonder resultaat. Voordat het zover is, zijn we 10 jaar verder, daar heb ik geen zin in meer.’ Hij wijst uit het raam naar zijn Poolse buren. ‘Ik hou het hier geen dag langer uit.’


Gedoogbeleid
sluiten

‘Het gedoogbeleid leidde tot vergaande verloedering van het park. In het groen liggen lege blikjes bier, het zwembad staat al jaren leeg en het recreatiehuis -dat de laatste jaren dienst deed als Pools café- is in vlammen opgegaan.’


sluiten
sluiten
Peter
sluiten

‘‘Ik ben zelf achter het ijzeren gordijn geweest, nou als je eens wist wat je daar ziet. Dat hebben we nu hier, dat tuig.’ ’


sluiten
sluiten
Jan
sluiten

Jan heeft zich als vrijwilliger opgeworpen om het park toonbaar te houden. Elke dag maakt hij samen met buurtvriend Piet een ronde over het park; regelt de vuilnisophaal, knapt klusjes op en probeert de gemoederen tot bedaren te brengen.


Wonen in
een vakantieparadijs
Parc Patersven, Zundert
sluiten

Door: Mieke Dings

Er is heel wat strijd geweest om de vraag of een vakantiehuis wel of niet als normale woning bewoond mag worden. Een paar jaar geleden besloot de rijksoverheid om deze vraag aan gemeenten zelf over te laten. Daarmee is de strijd echter nog niet gestreden. Clubs als de Belangen Vereniging Vrij Wonen (BVVW) blijven pleiten voor complete vrijheid voor de eigenaar van het vakantiehuis zelf. En dat is voorstelbaar: want wie wil er nou niet altijd dat vakantiegevoel hebben? Niet voor niets duiken de laatste jaren steeds meer kenmerken uit het vakantiepark in de normale woonomgeving op. Neem Haverleij in Den Bosch: supervisor Sjoerd Soeters toverde deze op papier normale VINEX-wijk om tot een heus golfpark met kasteelcomplexen. Na een lange dag werken kan de bewoner zich hier in zijn veilige gethematiseerde vesting terugtrekken en vanaf zijn terras uitkijken op golfende mensen, of zelf nog even een ‘club’ ter hand nemen.

Het zijn niet alleen de faciliteiten – golfbaan, zwembad – die deze parken zo aan vakantieparken doen denken. Ook de opzet en architectuur van de parken speelt een grote rol. Een schilderachtig landschap met mooie wandelpaden, waterpartijen en bosjes doet al snel meer aan een parkachtige omgeving denken dan aan de gemiddelde VINEX woonwijk. Daar komt nog eens bij dat de gethematiseerde architectuur al snel het gevoel van attractieparken en vakantieparken oproept. Center Parcs was in Nederland één van de eerste vakantieparken die thematisering gebruikte om de bezoekers een beleving te bieden die verder ging dan die van het Hollandse polderlandschap. De tropische zwemparadijzen, Balinese sauna’s en Mediterrane dorpspleinen reikten de bezoekers het beste uit alle windstreken aan. Daarom stond Center Parcs dan ook al snel voor ‘even helemaal weg’ in eigen land. Het eerste voorbeeld van een park waarbij ook de vakantiehuisjes in het teken van een thema stonden, was Port Zélande, het zogenaamde Mediterrane vissersdorpje in Zeeland. Overigens is dit park vanaf het begin af aan zo opgezet, dat het eventueel ooit ook als normaal dorp zou kunnen functioneren.

Die thematisering komt inmiddels ook in verschillende woonwijken terug: behalve Haverleij, is Brandevoort in Helmond een veelbesproken voorbeeld. En op kleinere schaal zijn er allerhande waterwijken die in Port Zélande niet zouden misstaan, of ecowijken die zo een vakantiepark zouden kunnen worden. Terwijl verschillende critici klagen over de thematisering van Nederland, is de kritiek op de mate van afscherming van deze wijken echter nog groter. Vakantieparken kennen sinds jaar en dag al speciale toegangen door middel van een hek of slagboom, met vaak een aarden wal of hekwerk daaromheen. Deze afschermingen hebben nooit ter discussie gestaan. Nu ze echter ook in de woonomgeving opduiken, leidt dat tot heel wat meer opschudding. Critici zien hierin het begin van de ‘veramerikanisering’ van Nederland, hekelen de behoefte aan veiligheid en verfoeien de afscherming van wijken tegen minder gewenste ontwikkelingen van buitenaf. Het schrikbeeld is een Nederland met alleen maar gethematiseerde eilanden.

Toch zal het met dit schrikbeeld nog niet zo’n vaart lopen. Net zoals er verschillende typen recreanten zijn, zijn er immers ook verschillende typen bewoners. Terwijl sommigen het prettig vinden zich terug te trekken op een gethematiseerd eiland, prefereren anderen een levendige mix van mensen in een ECHTE oer-Hollandse omgeving. Ook nu gaat niet iedereen naar een vakantiepark, laat staan naar hetzelfde soort vakantiepark. Wel lijkt het kansrijk te zijn om – zoals met Port Zélande destijds is gebeurd – na te gaan in hoeverre de huidige vakantieparken ook als goede en gewenste woonomgevingen kunnen functioneren. Parc Zundert mag wat dat betreft het spits afbijten.

sluiten

Opening vakantieoord voor PTT-personeel

This page can not be displayed correctly!
You haven't the right version of Flash on your pc.
Download here the most recent version of Adobe Flash Player.

Stadbewoners op zoek naar meer landelijke natuur

Directeur-generaal der PTT, ir. H.M. Damme, houdt toespraak bij de opening van Bosch en Heide, een vakantiehuis voor PTT-personeel te Uddel. 

Polygoon Hollands Nieuws, 8 april 1976, zw/w


Polygoon Hollands Nieuws, 8 april 1976, zw/w
sluiten
Polygoon Hollands Nieuws, augustus 1947, zw/w
sluiten
Ansichtkaart Recreatie-centrum Patersven (1990)

Goedkope woningen voor Polen
Bron: De Telegraaf | dec 2007

Echtpaar na koop gevangen in eigen huis
Bron: Utrechts Nieuwsblad | mrt 2005

sluiten
Ansichtkaart Zundert, Camping Patersven (1981)

Verblijf in contractpensions, wachtend op je echte huis.
De gerepatriëerden werden ondergebracht in bungalowkampen, waar ze zoveel mogelijk hun eigen huishouden konden doen.
Bron: RVD Repratriëring: een eind en een begin (1950)

Het verlengde of de buitenwijk van Zundert
Bron: De Stem | Peter Vierenhalm

sluiten
Folder Parc Patersven (1990)
sluiten
Folder Parc Patersven (1990)
sluiten
Luchtfoto Parc Patersven (1975) Zie Patersven op Hyves